Joop Jurgens | trombonist

Joop heeft samen met drummer Ad van Wezenbeek in najaar 1995 de Hanzestadband opgericht. Nadat Joop wegens emigratie naar Frankrijk de band een poosje heeft verlaten, keerde hij in 2018 als nestor en nu oudste lid bij Hanzestadband terug.

Joop’s muzikale loopbaan begon toen hij als 9 jarige derde klarinettist werd in harmonieorkest Ons Ideaal. Deze veelbelovende carrière strandde abrupt toen hem ten strengste verboden werd op het instrument van de vereniging Sidney Bechet’s Petit Fleur te spelen in het prille schoolbandje op het HBS schoolfeest.

Gelukkig kreeg hij snel daarna een door het PTT-fanfareorkest afgedankte trompet in handen. Geld voor lessen en een goed instrument en lessen was er gewoon niet, dus dat werd zelfstudie en zagen en solderen om die toeter op stemming te krijgen. In 1993 legde Joop zijn Conn Connstallation 38B trompet in de mottenballen om de trombone op te pakken. Joop speelt nu ruim 25 jaar met plezier op zijn King 4B Silver Sonores uit 1965.

Zijn loopbaan verliep via de Brand New Orleans Jazzband, de Big Band Bouwkunde (werd later het Deventer Jazzorkest), Big Band Zutphen (werd later Straight Ahead) en tenslotte de Hanzestadband. De harmoniemuziek heeft Joop niet geheel achter zich gelaten; nog steeds speel hij mee in Harmonie Eendracht. “De verschillen in muzikale opvatting, bigband versus harmonie intrigeren me zeer”.

In zijn Franse jaren speelde Joop intensief mee in de Pitchouri Banda, een harmoniebezetting, die meester is in de hectische Spaanse fièsta muziek.